De eerste studiodagen (3 november)

Home / blog / De eerste studiodagen (3 november)

Op 3 november was het dan zo ver: om 9.30 uur was ik aanwezig in de Sound Vision Studio in Arnhem voor de eerste opnames van mijn nieuwe liedjes! Een paar jaar geleden was ik ook in de studio voor de opnames van “Book of life”. Alleen was dit een heel andere, grotere en nog mooiere studio. In 2014 namelijk is de oude studio onder water gelopen. Gelukkig is er, met hulp van de verzekering, een nieuwe studio gekomen.

De producer (en eigenaar), George Konings, was uiteraard aanwezig. Verder was zoals afgesproken de percussionist Udo Demandt aanwezig. George speelt allerlei instrumenten, maar is vooral een hele goede bassist. Udo, die van Duitse afkomst is en al een tijd in Nederland woont, is een van de beste percussionisten in Nederland. Hij speelt onder andere in de bekende Nederlandse band Luzazul, maar speelt/speelde bijvoorbeeld ook met de beroemde Afrikaanse muzikant Zoumana Diarra en de Nederlandse zangeressen Julia Lo’ko, Lilia Viera en Izaline Calister. Hij speelt vaak zogenaamde wereldmuziek (volksmuziek uit allerlei landen), maar kan ook uitstekend uit de voeten met popliedjes zoals ik die schrijf. Met beide mannen heb ik trouwens gewoon een overeenkomst afgesloten. Het is dus geen vriendendienst, maar ik betaal ze voor hun diensten. Dat is wel zo duidelijk.

Met George had ik eerder afgesproken dat we zouden proberen de basispartijen in één keer op te nemen. Bij de opnamen van “Book of life” hadden we alle instrumenten en partijen een voor een opgenomen. Dat heeft als voordeel dat je alles eindeloos kunt verbeteren en, zo nodig, stukje voor stukje kunt inspelen. Nadeel is dat het daardoor soms wat te klinisch wordt. Daarom wilden we nu een aantal partijen in één keer inspelen. Dan moet het natuurlijk wel in een paar keer lukken en dus moet je van te voren oefenen. In mijn vorige blog had ik al beschreven dat ik voor de muzikanten eenvoudige opnamen (zang en gitaar) van de nummers had gemaakt en de akkoordenschema’s uitgeschreven, zodat zij konden oefenen. Zelf heb ik natuurlijk ook hard geoefend.

Voordat er echt opgenomen kan worden waren we wel even bezig. Udo moest al zijn percussie-instrumenten uitstallen en die moeten allemaal worden opgenomen met microfoons. Die moeten dus op de juiste plek en afstand worden geplaatst. In een paar nummers speelt Udo ook drums, maar gelukkig staat er altijd al een drumstel in de studio. Ook stond er natuurlijk al een basversterker voor George. Ik was het snelste klaar want ik kon met mijn akoestische gitaar gaan zitten op de stoel die voor mij was klaargezet met daarvóór een microfoon voor de zang en een voor de gitaar. In een aparte ruimte waar de mengtafel met computer (tegenwoordig gaat dat allemaal natuurlijk via een computerprogramma) worden de juiste verhoudingen tussen de instrumenten afgesteld met een galmpje erop enzovoorts.

Eigenlijk was het de bedoeling dat ik ook een aantal nummers direct zou inzingen. Als gevolg van een luchtweginfectie had ik echter nog steeds last van mijn stem. En het moet natuurlijk wel echt goed gaan klinken! Wat we daarom deden is eerst de nummers inspelen met zang. Daarna namen we de nummers op met de eerder opgenomen zang als ‘guide vocal’. Die horen de muzikanten op de koptelefoon, maar wordt niet opgenomen. Om dat te kunnen doen moet je wel spelen met een zogenaamde ‘click-track’: een soort metronoom (voor wie dat wat zegt) dat de maat aangeeft en waar iedereen mee meespeelt. Als je dat nooit gedaan hebt, is dat trouwens erg wennen. Geen mens speelt een heel liedje in exact hetzelfde tempo. Maar gelukkig hadden wij daar allemaal ervaring mee.

De eerste dag hebben we op die manier vijf liedjes opgenomen. Udo speelde apart ook nog enkele extra percussie-partijen in, George een enkele piano-partij. Dat is overigens een echte vleugel die eigendom is van de studio.  De tweede dag namen we zo nog vier liedjes op en werden er opnames gemaakt voor twee professionele muziekvideo’s van twee van mijn nieuwe liedjes. Maar daarover later meer…..

Udo Demandt

George Konings

Related Posts