De eerste muziekvideo

Home / blog / De eerste muziekvideo

Toen ik een paar jaar geleden “Book of life” had opgenomen, was er daarna eigenlijk geen visuele ondersteuning van de muziek. Ik heb toen zelf wel wat simpele video’s in elkaar geknutseld met foto’s. Niet echt spannend dus. Tegenwoordig moet een zichzelf respecterende artiest toch wel een mooie muziekvideo hebben.  Daarom had ik voor tijdens de studio-opnames een professionele filmer geregeld, die ook vaker in de Soundvisionstudio opnames had gemaakt. Hij zou opnames maken voor video’s bij twee nummers. Meer is gewoon niet haalbaar in een dag. Bovendien brengt ook dat weer de nodige kosten met zich mee. De video’s zouden een soort registratie zijn van de opnames in de studio.

De filmer, Vincent Bodt, kwam in de loop van de tweede opnamedag aanzetten met een indrukwekkend aantal camera’s (sommige enorm groot) en bijbehorende spullen. Tijdens het opnemen van de muziek maakte hij allerlei opnames die gebruikt kunnen worden in de muziekvideo’s. Dat waren dan vooral overzichtsopnames van de hele studio of van tussen de opnames door, die gebruikt kunnen worden ter opvulling.

Nadat alle muziek was opgenomen, begon Vincent met het filmen van het musiceren. De muzikanten moeten dan de liedjes van de video nog een paar keer spelen. Je wordt dan als muzikant vanuit meerdere hoeken gefilmd, waaronder ook met extreme close-ups (hetgeen wel enigszins confronterend is, als je begrijpt wat ik bedoel). Nadeel van deze methode is wel dat de muzikanten, althans ik wel, aan het einde van die twee dagen er behoorlijk doorheen zitten en dan nog een tijd door moeten spelen vanwege de filmopnamen. Voordeel is natuurlijk dat je in twee dagen heel veel hebt gedaan.

Ik heb uiteraard al opnames gezien en dat ziet er spectaculair mooi uit! Vincent zal van alle materiaal twee video’s gaan monteren. De beelden worden dan gecombineerd met de opgenomen muziek. Daaraan kan dus pas begonnen worden als de muziek helemaal is opgenomen en afgemixt en dat duurt nog even. Het monteren van een video is een forse klus maar ook technisch een flinke uitdaging: het geluid van de filmopname wordt uitgezet en het beeld van de filmopname en het geluid van de muziekopname, moeten dan zodanig worden gecombineerd dat het met elkaar gelijk loopt. Ofwel de lippen, handen e.d., bewegen precies goed mee op de muziek (zogenaamd ‘lip-sync’). Hier kun je vast een preview zien van de opnames van een van de twee nummers “The new me”. Daarbij hoor je dus het geluid dat de filmcamera heeft opgenomen en niet de studio-opname van de muziek. Het gaat dus meer om de beelden, hoewel je ook al een stuk van het liedje kunt horen. Ik denk dat dit nummer ook de eerste single en video gaat worden. Ik hou jullie op de hoogte!

Related Posts