Ex-bandlid overleden

Home / blog / Ex-bandlid overleden

Hoe ik er toevallig achterkwam dat een ex-bandlid was overleden

Een tijdje gelden kwam ik er, bij het geven van een huiskamerconcert, puur toevallig achter dat een ex-bandlid van mij was overleden. Dat kwam zo.

Als singer-songwriter doe ik allerlei soorten optredens. Ik doe bijvoorbeeld mee aan een open podium in een café, ik geef een huiskamerconcert, ik speel in een theater, etc. De meeste van die optredens zijn onbetaald. Aangezien ik nogal wat geld uitgeef aan de muziek, is het ook wel prettig als er zo af en toe wat geld terugvloeit in de kas. Daarom sta ik ingeschreven bij enkele websites waar je een optreden kunt boeken. Zo’n site zorgt voor contact tussen iemand die een optreden wil en artiesten die passen bij de vraag. Dat blijkt in de praktijk trouwens nog wel eens lastig. Zo krijg ik wel eens oproepen van mensen die een zanger zoeken voor hun bruiloftsfeestje die “er een feestje van maakt”, terwijl ik natuurlijk met zang en gitaar hele rustige muziek maak om naar te luisteren of voor op de achtergrond. Dieptepunt wat dit betreft, maar wel komisch, was de oproep die ik kreeg voor een goochel-act! Ik ben zeker veelzijdig, maar heb deze oproep toch maar afgeslagen.

Een tijdje geleden kreeg ik een aanvraag voor een optreden dat redelijk bij mij in de buurt was. Dat ging via de site Plugify, een site die ik vrij goed vind werken. Een vrouw wilde op een zaterdagavond een optreden op het verjaardagsfeest van haar man. Het optreden was een verrassing voor hem. De bedoeling was een soort huiskamerconcert, maar door het mooie weer werd het uiteindelij een tuinconcert. Ik kom die zaterdag aanrijden. De vrouw staat al buiten te wachten om mij op te vangen, want haar man weet nog van niks. Ik loop achter haar aan de gezellig drukke huiskamer in. Een vrouw ziet mij, we kijken elkaar aan. Er is iets van herkenning, maar allebei weten we nog even niet waar we elkaar dan van kennen. Twee seconden later roept de vrouw, we staan nog steeds vlak bij elkaar, heel hard mijn voornaam: hé T.! Ik sta helemaal versteld en weet nog steeds niet wie zij is. Ze noemt haar naam en zegt: wij speelden vroeger samen in een band. Dan zie ik haar man daar vlakbij en herken hem onmiddellijk, Ron, de bassist van dezelfde band. Zijn vrouw, Lotte, was de achtergrondzangeres. Dit is echt ongelofelijk! We hebben het over bijna 30 jaar geleden. Zij blijken goede vrienden van de organisator van het feest en haar jarige man.

Omdat ik natuurlijk moet opbouwen en spelen, spreken we elkaar pas wat langer ná het optreden. Wat ontzettend leuk om herinneringen op te halen aan de mooie tijd die we hebben gehad met onze band. Ron blijkt, net als ik, nog volop muzikaal actief te zijn. Hij speelt bas in meerdere bands. Ook grappig om te zien dat Ron en Lotte inmiddels drie volwassen kinderen hebben! In de tijd van onze band werd volgens mij de eerste geboren. Wat later zegt Ron tegen mij: je weet dat Arend (niet zijn echte naam), onze toetsenist destijds, een paar jaar geleden is overleden? Ik heb geen idee en ben wederom met stomheid geslagen. Arend en ik zijn bij het opbreken van de band niet helemaal prettig uit elkaar gegaan en we hadden geen contact meer. Wat blijkt: Arend, die altijd al van een paar biertjes (of meer) hield, heeft in de loop van de jaren zo veel gezopen dat hij uiteindelijk is bezweken aan levercirrose. Ik kan me herinneren dat ik vroeger bij onze optredens ook wel eens dacht: volgens mij speelde Arend tijdens de repetities een stuk beter. Ook weet ik nog dat hij in die tijd een enorm aantal bekeuringen had verzameld, vermoedelijk óók voor rijden onder invloed. Ik schat dat hij de 50 niet heeft gehaald. Wat een treurnis zeg.

Wat ik ook zo bizar vind: zijn facebook-pagina is dus nog gewoon in de lucht. Dat zegt misschien ook wel wat over zijn eenzame leven. Aan de andere kant, ik zie op die pagina ook allerlei foto’s van Arend met lachende muzikanten die al dan niet aan het muziek maken zijn. Ook vind ik een video van het afscheidsconcert (na zijn overlijden) in het muziekcafé waar hij kennelijk vaak speelde. Tsja, wat weet ik er ook eigenlijk van. Misschien heeft hij toch wel een mooi leven gehad. Vanavond drink ik in ieder geval een biertje of twee (niet méér) op Arend!

N.B.: Vanwege de privacy van betrokkenen zijn de namen in deze blog veranderd.

Related Posts