Hoe organiseer je een CD-presentatie?

Home / blog / Hoe organiseer je een CD-presentatie?

Hoe organiseer je een CD-presentatie?
Zoals jullie allemaal weten heb ik een (tweede) CD gemaakt. Na het afronden van de opnames volgde nog een heel proces bij het maken van het artwork, maar daarover misschien een andere keer. Als je een CD hebt gemaakt wil je het liefst een officieel moment waarop de CD de wereld in gaat. Bij mijn eerste CD heb ik destijds een borrel georganiseerd en heb ik zelf de liedjes van de CD┬á gespeeld. Niks mis mee. Maar dit keer wilde ik het toch wat groter aanpakken. Daarmee heb ik mezelf wel wat op de hals gehaald. Dat doe ik overigens wel vaker. Het grote voordeel daarvan is dat ik me nooit verveel. ­čśë

Om te beginnen wilde ik in ieder geval de muziek laten horen met een band. Dat heb ik met mijn eigen muziek nog nooit gedaan. Nou ja, vroeger wel. Ik speelde lang geleden in een band, Big Time, waar we een heel eigen repertoire mee hadden opgebouwd. Maar ik heb het nu over de muziek die op mijn eerste en tweede CD is opgenomen. De verklaring dat ik die muziek niet met een band heb gespeelddaarvoor is simpel: als je niet bekend bent krijg je met je eigen muziek bijna nergens een betaald optreden. Aangezien ik mijn eigen muziek alleen maar wil spelen met heel goede muzikanten, zijn dat over het algemeen toch mensen die, terecht, betaald willen worden voor een optreden. Daarom besloot ik voor een keer een aantal goede muzikanten in te huren voor de CD-presentatie. Uiteraard dacht ik eerst aan de muzikanten die hebben meegespeeld op de CD. Dat bleek echter geen haalbare kaart. George, de producer die veel partijen op de CD heeft ingespeeld, heeft gewoon te weinig tijd om te oefenen en op te treden. De percussionist, Udo Demandt, is landelijk bekend en heeft het zo druk dat dat helaas ook niet lukte. Gelukkig heb ik inmiddels een groot netwerk zodat het na een tijd zoeken (d.w.z. zoeken, vinden, afvallers vervangen) lukte om een gelegenheidsband samen te stellen. Alles bij elkaar zijn het acht personen (niet allemaal staan ze het hele optreden op het podium).

Als er een band is, moet er natuurlijk ook een zaal zijn waar de band kan optreden. Ik wilde graag een zaal in de regio waar ik woon en waar veel bekenden van me wonen. Ik zocht dus in Rotterdam en omgeving. Ik denk dat ik praktisch alle zalen ben af geweest. Laat het duidelijk zijn: er zijn veel mooie zalen die gedeeltelijk ook geschikt zijn voor een CD-presentatie. Er was echter een terugkerend probleem, namelijk dat de zalen allemaal veel te duur waren. Ik herinner me een zaal (ik zal de naam niet noemen) die vroegen honderden euroÔÇÖs voor de huur, maar dan ook nog vergelijkbare bedragen voor inhuur personeel, de huur van een piano, dan gelijk ook een pianostemmer (!) en dan nog een megabedrag voor de catering. Jullie begrijpen: die is het niet geworden. Maar ook andere zalen bleken behoorlijk duur, terwijl ze niet eens altijd aan commerci├źle verhuur doen. Overigens was een andere eis dat de zaal niet te groot is. Ik kan natuurlijk de Grote Zaal in de Doelen afhuren, maar ik vrees toch dat ik die niet volkrijg. Uiteindelijk vond ik Vessel11 of ook wel V11. Een voormalig lichtschip (ofwel varende vuurtoren) waar regelmatig concerten worden georganiseerd. Erg leuke locatie waar 100 mensen in kunnen. Dat leek me een haalbaar aantal. Geen idee of dat gaat lukken of dat straks mensen buiten moeten blijven staan. We gaan het zien.

Uiteindelijk moet dan nog een datum worden gevonden waarop de zaal beschikbaar is en alle muzikanten ook kunnen. Over uitdagingen gesproken. En toen dat gelukt was, moesten er nog data worden gevonden waarop de gelegenheidsband kon oefenen. Maar goed, ook dat is gelukt. De volgende keer in mijn blog: de laatste loodjes!

Related Posts