Voorbereiden van de opnames

Home / blog / Voorbereiden van de opnames

Het contract met de studio is getekend, de eerste opnamedag is gepland, maar dan? Hoe bereid je je voor op die opnamedag(en)? Daar komt het nodig bij kijken:

– Liedjes schrijven/afmaken
Eerste voorwaarde is natuurlijk dat je (voldoende) liedjes hebt. Spreekt voor zich, maar een aantal van mijn liedjes was nog niet helemaal af. Dat gold vooral voor de teksten, waar ik vaak lang over doe. Maar ook bijvoorbeeld de structuur van een liedje (volgorde van coupletten, refreinen, e.d.) is vaak een aandachtspunt.

– Muzikanten regelen
Als je niet zelf alle instrumenten speelt (wat ik niet doe) zul je muzikanten moeten regelen. In mijn geval was dat niet zo moeilijk. De producer speelt bijna alle instrumenten zelf. Daarnaast heb ik een percussionist/drummer ingehuurd waar hij vaak mee werkt. Met zang en gitaar door mij is de basisbezetting compleet.

– Liedjes opnemen
Liedjes opnemen om de liedjes te kunnen opnemen? Inderdaad. De muzikanten moeten zich tenslotte kunnen voorbereiden. Ik maak dus simpele opnames van zang en gitaar. Dat doe ik op een zogenaamde handheld audiorecorder.

– Instructies
Om de muzikanten en de producer te helpen, beschrijf ik waar het liedje over gaat en wat voor liedje het, muzikaal gezien, moet worden. Dat het bijvoorbeeld iets in de stijl van John Mayer moet worden, dat een bepaald stuk eruit moet springen of dat er behoorlijk wat galm op het geheel mag.

– Arrangementen bedenken
Gelukkig heeft de producer altijd (goed) ideeën, maar ik probeer zelf natuurlijk ook te bedenken welke partijen er in een liedje moeten komen., Dat geldt zeker voor gitaar, maar bijvoorbeeld ook voor achtergrondzang. Ook heb ik bij de percussie meestal wel een idee. Naarmate het verder van me af staat heb ik minder een vastomlijnd idee, maar zeg ik bijvoorbeeld dat ik er een banjo in hoor of zo.

– Liedjes uitschrijven
Popmuzikanten zijn over het algemeen niet zo van noten schrijven en lezen. Ik ook niet. Ik maak wel een matenoverzicht met de akkoorden. Daarnaast laat ik de liedjes met notenschrift uitschrijven door iemand die daar goed in is en de juiste software heeft. Maar dat hoeft eigenlijk niet af te zijn voor de opnames beginnen.

– Oefenen
Spreekt misschien ook voor zich, maar je moet natuurlijk de partijen oefenen zodat je in de studio geen kostbare tijd verliest. Daar komt in mijn geval bij dat het de bedoeling is om percussie, bas, gitaar en leadzang zo veel mogelijk live in te spelen.

Related Posts